DEFINICIÓ, ÈTICA I PRINCIPIS PERMACULTURALS




Què és la Permacultura?

Segons definició de Bill Mollison, cofundador amb David Holdren d'aquesta tècnica de disseny, la Permacultura és el disseny conscient d'hàbitats humans productius que tenen la diversitat, estabilitat i adaptabilitat dels ecosistemes naturals.  
Consisteix en la integració harmoniosa del Paisatge i de les Persones, per proveir els seus aliments, la seva energia, el seu recer i altres necessitats d'una manera sostenible.

La Permacultura és un sistema de disseny per a la creació de mediambients humans sostenibles. La paraula és una contracció no solament de “agricultura permanent”, sinó de “cultura permanent”, doncs les cultures no poden sobreviure sense una base agrícola sostenible i una ètica de l'ús de la terra.

La Permacultura és crear sistemes que siguin ecològicament corresponents i econòmicament viables, que proveeixin les seves pròpies necessitats, no explotin o contaminin i que siguin sostenibles en el temps.

La Permacultura està basada en l'observació dels sistemes naturals, la saviesa dels sistemes tradicionals de granges agrícoles, en el coneixement científic modern i en la tecnologia actual.

La Permacultura tracta amb plantes i animals, construccions i infraestructures (aigua, energia, comunicacions, etc.) no com a elements aïllats, sinó sobre les relacions que podem crear entre ells situats convenientment en el paisatge i en la Naturalesa. Utilitzem les seves qualitats combinant-les amb les característiques naturals del Paisatge i utilitzant solament l'àrea que, amb els nostres mitjans i la nostra disponibilitat, puguem posar en pràctica.

La Permacultura treballa “amb la Naturalesa”, no “en contra d'ella”: és l'observació de plantes i animals (inclòs l'home) en totes les seves funcions, més que el tractament d'elements com si fos un producte particular del sistema.

La Permacultura tracta de l'ús de l'Energia que flueix naturalment i de la utilització de Recursos naturals que són abundants, sense destruir contínuament la vida de la terra. Podem disminuir el nostre consum energètic en un 40% sense veure'ns afectats en la nostra manera de vida: bombetes i electrodomèstics de baix consum, estalvi d'aigua amb dosificadors, compartint vehicles per a la nostra mobilitat o utilitzant transports públics, reciclant aigües grises per a l'hort o jardí, prenent part en la producció d'aliments, tant productors com a consumidors, etc. Es tracta d'un ús eficient de l'energia i que l'energia necessària per al sistema, sigui proveïda el més possible pel propi sistema.

L'Agricultura moderna és totalment depenent de les energies externes, amb un sistema anual que comença sempre des de zero, des d'un desert, amb sobre pasturatge d'animals, arada extensiva i on la terra i l'aigua són contaminades amb químics i productes no biodegradables. Quan les necessitats d'un sistema no són suplertes o no provenen del mateix sistema, paguem el preu en energia, consum i pol·lució.

En aquests moments, no podem pagar el cost veritable de la nostra agricultura i ramaderia, sigui convencional o ecològica. Això està destruint el nostre món i a nosaltres mateixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada